29 déc. 2012

Shepherd's pie



Here is a traditional English recipe (again), that looks a lot like a French one: hachis Parmentier. The difference is that the Shepherd's pie is made with lamb meat. It was really good and not too long to prepare, perfect for winter. I got this recipe from Jamie Oliver's website (I love Jamie!!)

Serves 6:
  • 500g minced lamb
  • 3 carrots
  • 1 celery stick
  • 1 red onion
  • Fresh rosemary
  • 2 cloves of garlic
  • Olive oil
  • Chopped tomatoes
  • 250ml of vegetables stock
  • 1.5kg potatoes
  • 100ml milk
  • A large knob of butter

Peel and roughly chop the onion and carrots, trim and roughly chop the celery. Peel and finely chop the garlic cloves, pick the rosemary leaves, discard the stalks
Heat a large pan on a medium heat. Add a good lug of olive oil and onion, carrot, celery, garlic and most of the rosemary leaves. Cook for 8 to 10 minutes, stirring occasionally, until softened
Turn the heat up, add the lamb mince, and brown for 10 minutes, stirring occasionally 
Add in the chopped tomatoes
Pour in the stock, season with a good pinch of salt and pepper and stir well, then bring to the boil
Reduce to a low heat, pop the lid on, and simmer for 1 hour
In the meantime, peel the potatoes, cut them into halves and quarters depending on their size, and put them into a pan of salted, boiling water.Boil for about 10 minutes until tender. Drain in a colander and return them to the pan. Add the milk, butter and a pinch of salt and pepper. Mash until smooth and creamy.
Preheat the oven to 190ºC. Transfer the lamb mixture to a large ovenproof baking dish.
Spoon the mash evenly over the top. Drizzle with olive oil, then cook in the hot oven for 25 minutes, or until golden and bubbling.
Serve with some peas.

Voici une anglaise recette traditionnelle (à nouveau), qui ressemble beaucoup à une recette française : le hachis Parmentier. La différence est que le plat est fait avec de la viande d'agneau. C'était vraiment bon et assez rapide à préparer, parfait pour l'hiver. J'ai trouvé cette recette sur le site de Jamie Oliver (j'adore Jamie!)


Pour 6 personnes:
  • 500g d'agneau émincé
  • 3 carottes
  • 1 bâton de céleri
  • 1 oignon rouge
  • Romarin frais
  • 2 gousses d'ail
  • Huile d'olive
  • Tomates en morceaux
  • 250ml de bouillon de légumes
  • 1.5 kg de pommes de terre
  • 100ml lait
  • une bonne cuillere de beurre
Peler et hacher grossièrement les oignons et les carottes, couper grossièrement le céleri. Peler et finement hacher les gousses d'ail, peler les feuilles de romarin, jeter les tiges
Faire chauffer une grande poêle sur feu moyen. Ajouter une bonne cuillere d'huile d'olive, l'oignon, les carottes, le céleri, l'ail et le romarin. Faire cuire pendant 8 à 10 minutes, en remuant occasionnellement, jusqu'à ce que le tout soit tendre.
Monter le feu, ajouter l'agneau haché et faire revenir pendant 10 minutes, en remuant de temps en temps. Ajouter les tomates. Verser le bouillon et assaisonner avec une bonne pincée de sel et de poivre et bien mélanger, puis porter à ébullition.
Réduire à feu doux, mettre le couvercle et laisser mijoter pendant 1 heure.
Entre-temps, peler les pommes de terre, couper en deux ou en quarts en fonction de leur taille et les placer dans un casserole d'eau salée bouillante. Faire bouillir pendant environ 10 minutes jusqu'à ce qu'elles soient tendres. Égoutter dans une passoire et remettre dans la casserole. Ajouter le lait, le beurre et une pincée de sel et de poivre. Réduire en purée jusqu'à ce qu'elle soit lisse et crémeuse.
Préchauffer le four à 190 ºC. Transférer le mélange de l'agneau dans un grand plat de cuisson allant au four. Verser la purée uniformément sur le dessus. Verser un filet d'huile d'olive, puis cuire au four chaud pendant 25 minutes ou jusqu'à ce que le dessus soit doré.
Servir avec des petits pois.

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