6 déc. 2012

Chicken curry - Poulet au curry



Now Indian dishes are part of the English tradition cooking, so it really makes sense for this recipe to appear here. There are lots of Indian restaurants over here that are really good, but if you want to make your own chicken curry, here is one recipe we have tried and loved (though a little bit too spicy for me)

  • 4 chicken breasts cut in small pieces
Marinade
  • 2 tbsp ginger paste (you can use fresh ginger and make this into a paste)
  • 2 tbsp garlic paste (use fresh garlic and ground this into a paste)
  • 1/2 onion finely chopped
  • 4 tbsp yogurt
  • Salt
  • 1 teaspoon tumeric
Curry
  • 5-6 tbsp oil
  • 2 pieces cloves
  • 1 cinnamon pod
  • 2 red onions
  • 2 tbsp ginger paste
  • 2 tbsp garlic paste
  • 3 tomatoes chopped
  • 1 teaspoon tumeric
  • 1/2 teaspoon sugar
Chili (Optional)
  • 2 teaspoons red chili powder
  • 2 red or green chili
Wash the chicken. Add all the ingredients of the marinade together and put the chicken in the bowl. Leave to stand for a few hours or overnight.
Put the cinnamon and cloves in the pan and roast this dry until they become fragrant. This will take a few minutes. Make sure not to burn them.
Add the oil to the pan and as soon as the spices begin to sizzle, add the chopped onions, the chili and the sugar. Stir this on high until the onions begin to caramelize and colour lightly brown.
Remove the chicken pieces from the marinade and add them to the pan. Keep the marinade. Bake the chicken, stirring every once in a while  until light brown.
Add salt, turmeric, red chili powder, ginger paste, garlic paste, the rest of the marinade and the tomatoes to the pan. On medium fire bake this for 15-20 minutes.
Stir regularly.
As soon as the oil separates add a small glass of water, stir to mix.
Cover with a lid and cook for another 15-20 minutes or until the chicken is done. Serve with rice or bread.
This recipe is fairly spicy so omit the chili if it bothers you.

Aujourd'hui les plats indiens font partie de la cuisine tradionnelle anglaise, donc cette recette a bien sa place ici. Il y a plein de restaurants indiens qui sont tres bons ici, mais si vous voulez faire votre propre "poulet au curry" voici une recette que nous avons essayé et adoré (quoiqu'un peu trop épicée pour moi)
  • 4 cuisses de poulets coupées en petits morceaux
Marinade
  • 2 cas de pate de gingembre (vous pouvez utiliser du gingembre frais et l'écraser avec un presse-ail)
  • 2 cas de pate d'ail (idem)
  • 1/2 oignon coupé
  • 4 cas de yahourt
  • Sel
  • 1 cac de curcuma
Curry
  • 5-6 cas d'huile
  • 2 clous de girofle
  • 2 cas de pate de gingembre
  • 2 cas de pate d'ail
  • 3 tomates
  • 1 cac de curcuma
  • 1/2 cac de sucre
Piment (Facultatif)
  • 2 cac de poudre de piment rouge
  • 2 piments rouges ou verts
Rincer le poulet. Mettre tous les ingrédients de la marinade et le poulet ensemble dans un bol. Le laisser reposer quelques heures ou la veille.
Faire chauffer a sec la cannelle et les clous de girofle dans une poêle. Faire "rôtir" jusqu'a ce qu'ils soient parfumés. Cela prend quelques minutes. Attention de ne pas les faire bruler.
Ajouter l'huile dans la poele et quand les épices grésillent ajouter les oignons, les piments et le sucre. Mélanger sur feu fort jusqu'a ce que les oignons soient caramélisés.
Enlever les morceaux de poulet de la marinade et les ajouter a la poêle. Mettre la marinade de côté. Faire cuire le poulet en mélangeant jusqu'a ce qu'il devienne doré.
Ajouter le sel, le curcuma, le gingembre, l'ail, la poudre de piment, le reste de la marinade et les tomates dans la poêle. Faire cuire sur feu moyen pendant 15-20 minutes.
Mélanger régulièrement.
Ajouter un petit verre d'eau et mélanger a nouveau.
Couvrir la poêle et faire cuire pendant 15-20 minutes ou jusqu'a ce que le poulet soit bien cuit.
Servir avec du pain naan ou du riz.
Cette recette est assez épicée, donc ne pas mettre de piment si cela vous dérange.


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