9 déc. 2012

Ham&Olive cake - Cake au jambon et aux olives


 
Yes a savoury cake, typical Apéritif !! But what is Apéritif ??
In France, we start eating nibbles before the "official" menu, we call that Apéritif, it is a good excuse to drink and eat, usually before going to the table... we have loads of recipes especially dedicated to the Apéritif, and this is one of my favorite.

  • 15cl white wine
  • 15cl oil
  • 3 eggs
  • 100g gruyere
  • 200g flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • Salt
  • 200g ham in cubes
  • 200g pitted green olives

Mix the flour, salt and the baking powder with the eggs. Then add the wine and the oil and stir vigorously. Add the gruyere and mix again. Then add the ham and the olives and stir.
Put in a cake dish and bake for 40 minutes at 200 degrees in the oven.


Et oui un cake salé ! J'en ai proposé a mes collegues cette semaine, et ils ont tous été surpris, ils n'avaient "jamais mangé de cake salé" ! dingue non ?! Voici une de mes recettes apéro préférée !!

  • 15cl de vin blanc sec
  • 15cl d'huile
  • 3 oeufs
  • 100g de gruyère
  • 200g de farine
  • 1 cac de levure
  • Sel
  • 200g de jambon en cubes
  • 200g d'olives vertes denoyautées

Mélanger la farine, le sel, la levure et les oeufs. Puis ajouter le vin et l'huile et bien mélanger. Ajouter le gruyère et remuer a nouveau. Puis ajouter le jambon et les olives et mélanger.
Mettre le tout dans un plat a cake et au four pendant 40 minutes à 200 degrés.

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