2 déc. 2012

Steak au poivre





  • 2 thick-cut steaks
  • 2 tbsp olive oil
  • 2 shallots, finely chopped
  • 2 tbsp flat parsley, chopped
  • 2 tbsp black peppercorns, very roughly ground
  • 25cl stock beef
  • 1 tbsp butter
  • 2 tbsp balsamic vinegar
  • 3 tbsp heavy cream
  • Salt and Pepper to taste

Preheat the oven to 200 degrees. Season the steak on both sides with salt and pepper. Heat olive oil in a large, oven-safe pan over medium-high.
Once the oil begins to smoke set steaks in the pan. Sear on one side 2-3 minutes. Cut the heat. Flip steaks.
Move the pan to oven from 4-7 minutes, depending on the thickness of the steak. Pull the meat out of the oven when it's still rarer than you'd like, as it will continue to cook as it rests. Remove steaks to a plate and tent with foil.
Return the pan to the stove. Over medium heat soften the shallots in beef drippings and 1 tbsp butter. Deglaze with balsamic vinegar. Add peppercorns, parsley, stock, cream and simmer over medium-high heat until the sauce thickens. Seasons with salt to taste. Plate steaks and spoon sauce generously over steaks.


  • 2 steaks bien épais
  • 2 cas d'huile d'olive
  • 2 échalotes finement coupées
  • 2 cas de persil coupé
  • 2 cas de poivre noir en grain
  • 25 cl de bouillon de boeuf
  • 1 cas de beurre
  • 2 cas de vinaigre balsamic
  • 3 cas de creme épaisse
  • Sel et poivre

Préchauffer le four a 200 degrés. Assaisonner les steaks de chaque coté avec du sel et du poivre. Faire chauffer l'huile d'olive dans une grande poele qui va au four, sur feu moyen.
Quand l'huile commence a fumer mettre les steaks dans la poele. Saisir d'un coté pendant 2-3 minutes. Couper le feu et retourner les steaks dans la poele. Mettre la poele dans le four pendant 4-7 minutes, selon l'épaisseur de la viande.
Sortir la viande du four avant qu'elle ne soit tout a fait cuite, elle va continuer a cuire pendant qu'elle repose. Mettre les steaks dans une assiette et recouvrir d'alu.
Remettre la poele sur le feu. Sur feu moyen, faire cuire les échalotes dans le jus de cuisson et 1 cas de beurre. Déglacer avec du vinaigre balsamic. Ajouter le poivre en grain, le persil, le bouillon, la creme et faire chauffer sur feu fort jusqu'a ce que la sauce épaississe. Assaisonner selon vos gouts.
Mettre les steaks sur une assiette et verser la sauce généreusement sur la viande.

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