18 déc. 2012

Christmas Menu: Red onion tarte Tatin - Tarte Tatin aux oignons rouges




I found this was one of the traditional recipe for Christmas starters. I loved the fact that it was so French and so English at the same time.
A small story about the original Tarte Tatin. The legend wants that it has been invented from a mistake from one of the Tatin Sisters in a small village of Sologne (close to where we come from). She was making an apple tart, and made it burn so she covered the apples with more pastry and put it back in the oven. She served it like this in the Sisters' restaurant, and the customers loved it !

1 pâte brisée:
  • 200g flour
  • 100g cold butter, chopped
  • 30ml cold water
  • 1 pinch salt
For the filling:
  • 60g butter
  • 6 teaspoon sugar
  • 500g red onions, cut in wedges
  • 3 tbsp balsamic vinegar
  • 2 tbsp fresh thyme leaves
  • Salt and pepper
Put the flour, butter, salt and water in a mixer with a paddle attachment and knead until you get an elastic dough. Make a ball, wrap it in cling paper and put it in the fridge for at least 40 minutes before rolling it out.

Put the butter and sugar in a frying pan and let them to melt until well combined. Add the red onion wedges and cook them on a slow fire for 20 to 25 minutes, stirring until caramelized.
Add the vinegar and thyme, salt and pepper and let the onion cook till the liquid is fully absorbed.
Roll out the pate brisée in a round shape and keep it aside. Cover the base of the springform pan with a baking paper and put the onions on it. Cover them with the pate brisée circle and tuck the pastry well on the sides.
Bake in a preheated oven at 180 degrees for 20-25 minutes (or until golden).
When ready take it out of the oven and let it rest for 10 minutes so that the juices dry and caramelize.
Then flip over and serve.

 

J'ai découvert que c'est une recette traditionnelle pour l'entrée à Noël en Angleterre. J'ai aimé le fait que ce soit si anglais et si français à la fois.
Une petite histoire sur la Tarte Tatin. La légende veut qu'elle ait été inventé d'après une erreur d'une des sœurs Tatin dans un petit village de Sologne (près de là où nous venons). Elle faisait une tarte aux pommes et l'a faite brûler, donc elle a couvert les pommes avec de la pâte brisée et l'a remise dans le four. Elle la servie comme cela dans le restaurant des deux soeurs, et les clients ont adoré !

1 pâte brisée:
  • 200 g farine
  • 100g beurre froid en morceaux
  • 70 ml d'eau froide
  • 1 pincée de sel
Pour la garniture:
  • 60g beurre
  • 6 c. à café de sucre
  • 500g oignons rouges, coupé en quartiers
  • 3 c. à soupe de vinaigre de vin rouge
  • 2 c. à soupe de feuilles de thym frais
  • Sel
  • Poivre
Mettre la farine, le beurre, le sel et l'eau dans un mixeur et pétrir jusqu'à obtenir une pâte élastique. Faire une boule, l'envelopper dans le papier cellophane et la mettre au réfrigérateur pendant au moins 40 minutes avant l'utilisation.

Mettre le beurre et le sucre dans une poêle et laisser fondre jusqu'à ce qu'ils soient bien mélangés. Ajouter les quartiers d'oignons rouges et faire cuire sur feu doux pendant 20 à 25 minutes, en remuant jusqu'à ce qu'ils soient caramélisés.
Ajouter le vinaigre et le thym, le sel et le poivre et laisser les oignons à cuire jusqu'à ce que le liquide soit complètement absorbé.

Étaler la pate brisée en rond et la mettre de côté.
Couvrir la base du moule avec un papier sulfurisé et disposer les oignons dessus. Couvrir avec le cercle de pate brisée en enfoncant bien la pâte sur les côtés.
Faites cuire dans un four préchauffé à 180 degrés pendant 20-25 minutes (ou jusqu'à ce que ce soit bien doré).
Quand c'est pret, sortir du four et laisser reposer pendant 10 minutes afin que les jus sechent et caramélisent.
Puis retournez et servir.

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