30 déc. 2012

Savoury crepes - Galettes Bretonnes



For a dozen crepes
  • 250 g of flour of buckwheat
  • 250ml water
  • 250ml milk
  • 1 egg
  • 1 pinch of salt
Place the flour in a bowl and make a well in it, then incorporate the liquids gradually. Mix well. 
Add the egg, salt and mix with the dough. Let sit for 1 hour.
Heat a pancake skillet to high fire. When it is warm, return to medium heat, grease the pan with a kitchen paper dipped in oil.
Pour a ladle at the centre, and spread well by turning the skillet.

When the first side is cooked and is easily unstocking from the skillet, flip it on the other side and put the topping of your choice (here cheese, bacon, mushrooms and onions cooked together before)
Cook for about 2 minutes and fold. Serve with a salad.


Pour une dizaine de galettes
  • 250 g de farine de Sarrasin (blé noir)
  • 250ml eau
  • 250ml lait
  • 1 oeuf
  • 1 pincée de sel
Mettre la farine dans un saladier et faire un puit au milieu puis incorporer les liquides petit à petit. Bien mélanger
Ajouter l'oeuf, le sel et mélanger à la pâte. Laisser reposer 1 heure.
Faire chauffer une pôele à crepes à feu fort. Lorsqu'elle est chaude, remettre à feu moyen, graisser la pôele avec un sopalin imbibé d'huile.
Verser une louche au centre, et bien repartir sur la poele en la faisant tourner.
Quand la premiere face se décolle de la poele, la retourner et mettre la garniture au choix (ici fromage, lardons, champignons et oignons revenus a la poele avant)
Cuire environ 2 minutes et plier. Servir avec une salade.

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