This is a great soup that I discovered in a restaurant in Scotland, and I had loved it!
Blue Stilton is an English cheese which has been granted the status of a protected designation of origin and manufactured only in 3 counties: Derbyshire, Leicestershire, and Nottinghamshire in the centre of the country.
It is a veined cheese with a creamy but crumbly texture and a spicy flavor. It is quite close to the Bleu D'Auvergne in taste. The broccoli and Stilton blend very well.
- 2 heads of broccoli
- 1 onion
- 1 stock cube
- 1 small potato
- 100 g of Stilton (or Bleu)
- 300 ml water
Peel the potato and sauté in a pan with the sliced onion.
Add the bouillon cube and a little water.
Clean and cut broccoli bouquets and put them in the pan. Stir well.
Add the remaining water and the Stilton cut into small pieces and stir.
When the broccoli is cooked (Poke it with a fork to see if it is tender), remove the pan from the heat and pass the soup to the mixer. Adjust the amount of water according to the desired thickness.
For a little more creaminess, you can add the cream, but it is not necessarily needed.
Serve and have a few crumbs of cheese on top of the soup.
Serve and have a few crumbs of cheese on top of the soup.
C'est une super soupe que j'ai découverte dans un restaurant en Ecosse, et j'avais adoré !
Le Blue Stilton est un fromage anglais protégée sous appellation d'origine protégée et fabriqué uniquement dans 3 comtés : le Derbyshire, Leicestershire, et Nottinghamshire dans le centre du pays.
C'est un fromage a pate persillée, avec une texture crémeuse mais friable et une saveur relevée. Il est assez proche du Bleu d'Auvergne en gout. Le brocolis et le Stilton se marient tres bien.
- 2 tetes de brocolis
- 1 oignon
- 1 bouillon cube
- 1 petite pomme de terre
- 100g de Stilton (ou de Bleu)
- 300ml d'eau
Eplucher la pomme de terre et la faire revenir dans une casserole avec l'oignon emincé.
Ajouter le bouillon cube et un peu d'eau.
Nettoyer et couper les bouquets de brocolis et les mettre dans la casserole. Bien remuer.
Ajouter le reste de l'eau et le Stilton coupé en petits morceaux et remuer.
Quand le brocolis est cuit (le piquer avec une fourchette pour voir s'il est tendre), retirer la casserole du feu et passer la soupe au mixer. Ajuster la quantité d'eau selon l'épaisseur souhaitée.
Pour un peu plus d'onctuosité, on peut ajouter de la creme, mais ce n'est pas forcément nécessaire.
Servir et disposer quelques miettes de fromage sur le dessus de la soupe.
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