18 janv. 2013

Tartiflette - cheese, potatoes and bacon !!


This is one of our favorite French dishes! cheese, bacon and potatoes, what else could be better?!
Everybody has its version of the tartiflette, as U keeps saying that the best one is the one of his mother (and it's truly good!), it is as a challenge for me to make one even better :) I like challenges!
So here is our recipe.

Tartiflette is made of Reblochon cheese! All the French know the Reblochon, but here in England, I have never seen any... it was brought back from our Christmas holidays in France... I think that a "Cheese" page is needed, don't you think?
For 2 greedys
  • 200g Reblochon
  • 500g potatoes
  • 400g lardons/bacon
  • 1 large onion
  • 25cl white wine
  • 1 tbsp creme fraiche
  • Salt and pepper
Peel the potatoes, cut into cubes not too big and put them in the boiling water so that they are just cooked. They must not be overcooked.
Meanwhile sauté the bacon and onion cut into small pieces. When they are nicely browned, add the white wine and a little salt and pepper. then the potatoes and stir everything.
When the wine has been absorbed add the cream and stir well.
After 20 minutes, put potato/Bacon/onion in ovenproof dish.
Cut chunks of Reblochon and cover the dish with it.
Put in the oven to 210 degrees until the preparation is nicely grilled and bubbles, as shown on the picture.
Enjoy it alone or with a salad.

C'est un de nos plats francais préféré ! du fromage, des lardons et des pommes de terre, quoi demander de plus ??!
Chacun a sa version de la tartiflette, comme U dit tout le temps que la meilleure est celle de sa maman (et c'est vrai qu'elle est très bonne!), c'est comme un défi pour moi d'en faire une encore meilleure :) j'aime bien les défis !!
Voila donc notre recette

La tartiflette est préparée avec du Reblochon ! Tous les francais connaissent le Reblochon, mais ici en Angleterre, je n'en ai jamais vu... celui-ci a été ramené de nos vacances de Noel en France... je crois qu'une page "Fromags" s'impose, non ?

Pour 2 gourmands
  • 200g de Reblochon
  • 500g de pommes de terre
  • 400g de lardons
  • 1 gros oignon
  • 25cl de vin blanc
  • 1 cas de creme fraiche
  • Sel et poivre
Eplucher les pommes de terre, les couper en cubes pas trop gros et les mettre dans l'eau bouillante afin qu'elles soient tout juste cuites. Elles ne doivent pas etre trop cuites.
Pendant ce temps faire revenir les lardons et l'oignon coupé en petits morceaux. Quand ils sont bien dorés ajouter le vin blanc et un peu de sel et du poivre. puis les pommes de terre et remuer le tout.
Quand le vin a été absorbé ajouter la creme fraiche et bien remuer.
Au bout de 20 minutes, mettre les pommes de terre/lardons/oignons dans un plat allant au four.
Couper des morceaux de Reblochon et les disposer sur le plat.
Mettre au four a 210 degrés jusqu'a que la préparation soit bien gratinée et fasse des petites bulles, comme sur la photo.
A déguster seul ou avec une salade.

2 commentaires: