- 150 g cheese (here I used cheddar... the English way!) normally Comté or Beaufort
- 60 g butter
- 40 g of flour
- 40 cl of milk
- 4 eggs
- Nutmeg
- Salt
- Pepper
Finely grate the cheese. Melt 40 g of butter in a saucepan. Add the flour and mix.Cook, stirring for 2 minutes to get a blond roux. Pour the milk little by little over the roux without stopping stirring with spatula. Cook for 6 to 7 minutes until mixture becomes thick enough. Taste, add salt, pepper and nutmeg.
Add grated cheese to this béchamel, mix, and then remove the pan from the heat. Butter a soufflé dish of 22 cm in diameter. Preheat the oven to 200 ° C.
Break eggs 1 by 1 by separating the egg yolks from the whites. Incorporate the egg yolks with béchamel when it is cooled.
In the meantime whip the egg whites well and add a pinch of salt. Incorporate them last to the preparation by avoiding working the mixture too much to maintain the maximum lightness and softness.
Pour the batter into the buttered pan. Place in the oven half level and cook for about 30 minutes. Serve the soufflé as soon as it is out of the oven when it is properly inflated, with the top golden.
- 150g de fromage (ici du cheddar... à l'anglaise!) normalement du comté ou du beaufort
- 60g de beurre
- 40g de farine
- 40cl de lait
- 4 oeufs
- muscade
- sel
- poivre
Raper finement le fromage. Faire fondre 40g de beurre dans une casserole. Ajouter la farine et mélanger.
Faire cuire en remuant pendant 2 minutes pour obtenir un roux blond. Verser le lait petit à petit sur ce roux sans arrêter de remuer avec la spatule. Faire cuire pendant 6 à 7 minutes jusqu'à ce que le mélange devienne assez épais. Goûter, saler modérément, poivrer et muscader.
Incorporer le fromage rapé à cette béchamel, mélanger puis retirer la casserole du feu.
Beurrer un moule à soufflé de 22cm de diamètre. Préchauffer le four à 200°C.
Casser les oeufs 1 par 1 en séparant les blancs des jaunes. Incorporer les jaunes d'oeufs à la béchamel lorsqu'elle est est refroidie.
Fouetter par ailleurs les blancs d'oeufs en neige bien ferme en leur ajoutant une pincée de sel. Les incorporer en dernier à la préparation en évitant de trop travailler le mélange pour lui conserver le maximum de légereté et de moelleux.
Verser la pâte dans le moule beurré. Enfourner à mi-hauteur et faire cuire pendant 30 minutes environ. Servir le soufflé à la sortie du four lorsqu'il est bien gonflé, avec le dessus doré.
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