6 janv. 2013

Galette des Rois





The galette des rois is a French tradition. We celebrate Epiphany on January 6, which symbolizes the arrival of the three wise men in Bethlehem when they notice the birth of Jesus. It is now above all a good reason to eat a cake!
The galette type differs depending on the region, in the South of the France it is a brioche with candied fruits, in the North of the Loire, it is a puff pastry, most often with an almond cream.
We hide a lucky charm in the galette before the cooking, and the person discovering it in its share will be the king or the queen of the night !

Here is my first attempt with an originality: apples with vanilla.
  • 3 apples
  • 100 g butter
  • 140 g sugar
  • 1 vanilla pod
  • 30 cl water
  • 100 g ground almonds
  • 10 g rum
  • 10 g flour
  • 2 eggs + 1 egg for glazing
Peel and core the apples. Cut into small dice. Cook in a saucepan 5 minutes with 40 g of sugar, the vanilla pod split in 2 and the water.

Mix the softened butter and the sugar until you get a homogeneous mixture. Add in the order and stirring between each addition 2 eggs beaten, almond powder, flour, and finally the rum. Put aside.
Unroll the puff pastries and place one circle in a pie dish. Moisten the outline of the circle to garnish with a bristle brush dipped in a little water.
Spread the almond cream in the circle of dough up to 1.5 cm from the edge.
Add the apple pieces and then the charm.
Cover with the second circle of dough and join the edges of 2 dough.
Glaze the top of the cake with the beaten egg, and then to draw patterns with a knife.
Place in the oven at 200 ° C for 30 min.


La galette des rois est une tradition bien française. Nous fêtons l'épiphanie le 6 janvier qui symbolise l'arrivée des rois mages à Bethléem lorsqu'ils constatent la naissance de Jésus. C'est aujourd'hui surtout une bonne raison pour manger une galette !!
Le type des galettes diffère selon les régions, dans le sud de la France il s'agit d'une brioche aux fruits confits, au nord de la Loire, c'est une pâte feuilletée, le plus souvent avec de la frangipane (crème à l'amende)


Nous cachons une fève dans la galette avant la cuisson, et la personne à découvrir sa part est le roi ou la Reine de la nuit !
Voici ma première tentative, avec une originalité: des pommes à la vanille.
  • 3 pommes
  • 100 g de beurre pommade
  • 140 g de sucre
  • 1 gousse de vanille
  • 30cl d'eau
  • 100 g de poudre d’amandes
  • 10 g de rhum
  • 10 g de farine
  • 2 oeufs + 1 oeuf pour la dorure

Peler et épépiner les pommes. Les couper en petits dés. Les faire compoter dans une casserole 5 minutes avec 40g de sucre, la gousse de vanille fendue en 2 et l'eau.  

Mélanger le beurre pommade et le sucre jusqu’à obtenir un mélange homogène. Ajouter dans l’ordre et en mélangeant entre chaque ajout les 2 œufs battus, la poudre d’amande, la farine et enfin le rhum. Réserver.
Dérouler les pâtes feuilletées et en déposer un cercle dans un plat à tarte. Humidifier à l’aide d’un pinceau trempé dans un peu d’eau le contour du cercle à garnir.
Étaler la crème d’amande sur cercle de pâte jusqu’à 1,5 cm du bord environ. 
Ajouter les morceaux de pommes puis la fève.
Recouvrir à l’aide du second cercle de pâte et faire rejoindre les bords des 2 pâtes.
Dorer le dessus de la galette avec de l’œuf battu, puis dessiner des motifs à l’aide d’un couteau.
Enfourner à 200°C pendant 30 min

2 commentaires:

  1. hummmmmmmmm ca devait etre bon ma puce

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    1. C'était tres bon, meme moi j'ai aimé alors que je n'aime pas trop la galette d'habitude ! Et tres facile aussi !

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