10 janv. 2013

Tajine chicken&olive - Tajine poulet&olive




I love the tagines, there are so many possible combinations, chicken, lamb, sweet and salty... you can vary the recipes at infinity (almost). Here is a new version that we tested and approved this week.

For 2 persons
  • 4 thigh high chicken
  • 1 onion
  • 3 carrots
  • 100g of olives pitted
  • 1 teaspoon of olive oil
  • 20cl chicken broth
  • 2 teaspoon ras el hanout (spice mix)
  • 1 teaspoon of fresh ginger 
Peel the onion and cut it into slivers. Heat the onion in the olive oil in a sauté pan until it is golden brown. Add the chicken and fry it also.
Peel the carrots and cut them in small chunks (I used baby carrots here)
Put the carrots in the pan and cover the whole with the chicken broth.
Add the olives and spices and stir.
Cover and bring to boil.
I don't have a Tagine dish, but it works very well in a sauté pan. The main thing is to cook it well for several minutes so the meat is well cooked and that the taste of condiments spread on the meat and veg.

Serve alone or with couscous.
J'adore les tajines, il y a tellement de combinaisons possibles, poulet, agneau, sucré-salé... on peut varier les recettes a l'infini (presque). Voici une nouvelle version que nous avons testée et approuvée cette semaine.

Pour 2 personnes
  • 4 hauts de cuisse de poulet
  • 1 oignon
  • 3 carottes
  • 100g d'olives denoyautées
  • 1 cas d'huile d'olive
  • 20cl de bouillon de volaille
  • 2 cac de ras el hanout (mélange d'épices)
  • 1 cac de gingembre frais

Eplucher l'oignon et le couper en lamelle. Le faire revenir dans l'huile d'olive dans une sauteuse jusqu'a ce qu'il soit bien doré. Ajouter le poulet et le faire dorer également.
Eplucher les carottes et les couper en petits troncons (moi j'ai utilisé des mini-carottes)
Mettre les carottes dans la sauteuse et recouvrir le tout du bouillon de volaille.
Ajouter les olives et les épices et remuer.
Couvrir et porter a ebullition.
Je n'ai pas de plat a tajine, mais ca fonctionne tres bien dans une sauteuse. L'essentiel est que le tout mijote bien pendant plusieurs minutes pour que la viande soit bien cuite et prenne le gout des condiments.
Servir seul ou avec un peu de semoule.



Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire